Történetek a kozmetikából

 "Ebben az új naplóban, nem csak a saját történeteimet írom, hanem a kolléganők eseteit is. A tanulság a lényeg"

-Már említettem, az elmúlt évtizedekben a kozmetikai szalonban végzett munkám mellett, rendszeresen tanítottam alap és továbbképzéseken, mestervizsga tanfolyamokon. Mind ezt azért, mert szerintem legfontosabb a kezelendő bőr precíz és pontos  diagnosztizálása. Nem elsősorban az alapbőrtípusok / zsíros, száraz, stb./ megállapítása, hanem az úgynevezett rendellenességek, elváltozások felismerése a cél.
Ehhez összeállítottam egy tananyagot, vetített képekkel, jegyzettel, diagnosztikai kártyával együtt.
Tanfolyam keretében oktatom érdeklődő kozmetikusok számára.
Most jön a történet:
A minap felhívott egy kollegina és boldogan mesélte, hogy mióta részt vett a diagnosztikai tanfolyamon minden vendégénél nagyon alaposan megnézi az anyajegyeket. Az egyik vendégén, lábgyanta közben észre vette azt az anyajegyet, amely az általam bemutatott és elmondott melanoma minden ismérvét mutatta.
Azonnal felhívta a bőrgyógyász ismerősét időpontot kért és elküldte a fiatal hölgyet hozzá.
A hölgy akinek néhány hónapos kisbabája van valószínű, hogy nem szakított volna időt és nem tulajdonított volna nagy jelentőséget egy "anyajegynek" de szerencsére egy határozott felkészült kozmetikushoz került.
A bőrgyógyász megállapította, hogy ez valóban melanoma, azonnal eltávolította és gratulált a kozmetikusnak, mert nagyon valószínű, hogy ezzel megmentette  a fiatal anyuka életét.